Produktpalette_2015_mk_150715

Силната Западна Европа компензира за кризата во Русија

Нивото од претходната година е одржано: Schmitz Cargobull остварува промет од €1.589 билиони. Шпанија, Франција и Велика Британија продолжуваат да растат силно, додека побарувачката во Русија е значително намалена. Во изминатата деловна година производителот на приколки Schmitz Cargobull произведе околу 44.000 возила и ја утврди својата позиција како пазарен и технолошки лидер во турбулентна година. Приходите изнесуваа €1,6 билиони. “Благодарение на растот во Западна и Централна Европа, бевме во можност да компензираме во голема мера за значителните падови во Русија и Источна Европа”, резимира претседателот на Управниот одбор, Ulrich Schümer.

2014/2015 како деловна година започна со моќен импулс. Зголемувањето на бројот на примените нарачки и позитивните бизнис предвидувања за пазарите во Централна и Западна Европа го поставија трендот. Новата GENIOS генерација приколки, заедно со бројните нови производи презентирани на IAA 2014 година, исто така ја стимулираа побарувачката. Сепак, по силниот втор квартал во 2014 година, политиката се смени и се изгуби подготвеноста за инвестирање. Русија реагираше на санкциите кои резултираа по украинскиот конфликт со забрана за увоз на храна. Падот на обемот на транспорт, потоа драстичното намалување на рубљата, како и европската финансиска криза која беше во тек го размрдаа логистичкиот сектор. “Побарувачката падна значително во втората половина од 2014 година,” извести Schümer. Но во првиот квартал на 2015 година, дојдовните нарачки повторно пораснаа. “Иако не ја постигнавме сосема нашата цел на промет, барем успеавме да го одржиме нивото од претходната година”, вели тој.

Солидна изедначеност на капитална основа

Со продажба на возила на 44.000 единици (претходната година: 45.000), компанијата оствари промет од €1.589 билиони (претходна година: €1.625 билиони). ЗПКДА (заработка пред камати, даноци и амортизација) изнесуваше €53.2 милиони. Посебните фактори кои произлегуваат од валутарните ефекти, како што се падот на рубљата и прилагодувањето на швајцарскиот франк, заедно со почетните трошоци во Кина имаа негативно влијание врз платите. Квотата на капиталот изнесуваше до 55,5%. Како такви, Schmitz Cargobull имаа едно од најдобрите рангирања во германскиот индустриски пејзаж. Во изминатата деловна година Schmitz Cargobull имаше 5.100 вработени.

Изградбата во Кина завршена

Новата централа што се гради во Вухан во Кина, беше завршена во ноември 2014. Во декември 2014 година, кинеските власти издадоа дозвола за производство на заедничките вложувачи со Dongfeng Motor Group. Хомологацијата за првите возила за кинескиот пазар е достапна од февруари 2015 година. Почетната пилот серија од 100 единици започна кон крајот на деловната година, на крајот на март 2015 година. Фабриката во Вухан, во моментов има 150 вработени. Околу 25 самостојни продажни претставници на компанијата и 45 склучувачи на договори работат на развој на пазарот. Паралелно со ова, промотивна турнеја низ најважните индустриски провинции во Кина започна во јуни 2015 година. Andreas Schmitz изменаџира заедничко вложување на локација во Вухан во претходните две и пол години. Тој работел како генерален директор и ја префрлил оваа работа на новиот извршен директор, Bradley Hartsell, на 1 септември 2015 година. Фабриката во моментов е дизајнирана за да се справи со капацитет до 10.000 единици годишно, а на тековниот развој на возила специјално за Кина цели кон стимулирање на побарувачката.

Нов производствен капацитет за шасии за новата генерација возила GENIOS

Шасиите се произведени во главната фабрика во Altenberge со користење на револуционерен ролер при процесот на формирање. Една нова производна хала беше изградена специјално за одржувањето на објектот за високо-технолошко производство. Производниот погон опфаќа околу 12.000 м ² и работи на производство на иновативна GENIOS генерација на возила, од јули 2014 година. Обемот на инвестиции е со износ од €27 милиони. Во следниот чекор, €4 милиони ќе се инвестираат во одмотување и ласерско сечење на објекти во текот на оваа деловна година. Ова ќе овозможи целиот процес да биде опериран и управуван од внатре и во иднина.

Закрепнувањето на пазарот продолжува, за Русија останува неизвесно

Тековното закрепнување на транспортните пазари продолжува и во првите месеци од новата деловна година. 22.000 единици, нарачки добиени на крајот на август ги надминаа бројките од минатата година за околу 10%. Главната нарачка од Унгарија за 500 возила во мај на “Транспорт и логистика” саемот во Минхен и многу позитивни сигнали од Полска (+ 25%) и Романија, исто така, укажуваат на натамошно заздравување во централно – европските пазари. Само во Русија и Украина ситуацијата и натаму останува недефинирана. Продажбата на возила на корпоративната група треба да надминува 45.000 единици во тековната деловна година. Инвестициите во износ од околу €71 милиони се планирани за 2015/2016 година.