Truck_Belgium_7942591270

Novi sistem naplate putarina u Belgiji

Od  1. aprila 2016. g. u Belgiji stupa na snagu novi sistem naplate putarina za teretna vozila preko 3,5 t (GVW – GCWR). Putarina će se naplaćivati za autoputeve i za određene regionalne i opštinske puteve.

Osim autoputeva, novi system naplate obuhvataće i neke regionalne i opšinske puteve, a detaljnije informacije o sistemu naplate putarine dostupne su na više jezika i na web stranici: https://www.satellic.be/en-UK.  Sva vozila koja su obveznici naplate predmetne putarine moraće, pri vožnji belgijskim putevima, biti opremljena posebnim uređajem – OBU (On-Board Unit).

Drumski prevoznici imaju priliku da se pravovremeno usklade sa novim sistemom naplate putarine i da se priviknu na upotrebu OBU uređaja. Od 1.oktobra otvorene su prijave/narudžbe za ovaj uređaj. Uređaj možete naručiti putem portal Satellic (https://www.satellic.be/en-UK) ili ga podići na lokacijama navedenim na karti dostupnoj na linku https://www.satellic.be/en-UK/servicepoints. Karta prikazuje aktivne lokacije i lokacije u pripremi, trenutno su prikazane 53 lokacije, a njihov popis i karta se redovno ažuriraju.

Na portalu https://www.satellic.be/en-UK drumski prevoznici mogu registrovati svoje firme i vozila, naručiti jedan ili više uređaja, registrovati i ukloniti registraciju pojedinog uređaja za određeno vozilo, a takođe mogu sami uređivati svoje korisničke podatke o firmi i vozilima. Uređaji naručeni preko portal biće isporučeni poštom po prijemu narudžbe i uplati depozita u vrijednosti od EUR 135,00 po uređaju.

Uređaje je moguće preuzeti i na lokacijama u pograničnim područjima i na cijelom teritoriju Belgije (https://www.satellic.be/en-UK/servicepoints). Uređaj se na tim lokacijama može dobiti kroz ubrzani postupak, a tamo je potrebno obaviti registraciju i skeniranje dokumenata vozila i unos relevantnih podataka putem terminal za naplatu i izvršiti uplatu depozita. Uslužne lokacije omogućuju odjednom izdavanje samo jednog uređaja. Korisnici koji žele koristiti sve prednosti Satellic servisa, registraciju moraju u cjelosti završiti prijavom na tom korisničkom portalu.

Radi lakšeg prilagođavanja novom sistemu, prevoznici se mogu obratiti Satellic Call centru s pitanjima u vezi registracije putem portal i ugradnje OBU uređaja. Call centar dostupan je besplatnom linijom 00800-72 83 55 42 (00800-SATELLIC) u Belgiji i susjednim zemljama te na broj +32 78 15 15 15 za ostale evropske zemlje. Upite primaju i putem e-maila na adresu support@satellic.be. Za dodatne informacije možete posjetiti www.satellic.be iwww.viapass.be.